Page content

Mag ik jouw pincode?

phishing

Inmiddels is het een achterhaald gegeven te denken dat alleen ‘zielige oude vrouwtjes’ of ‘digibeten’ in een cyberaanval trappen. Vroeger dacht ik vaak: “hoe kun je daar nu intrappen, je ziet toch zo dat het niet echt is?” of “Zou het nog steeds gebeuren dat mensen zo maar hun inloggegevens doorgeven?” Helaas blijkt het steeds vaker voor te komen en voor je het weet ben je er zelf ook slachtoffer.

De zogenaamde phisingmails zien er steeds echter en professioneler uit. Het zijn mails die gestuurd worden met als doel de ontvanger op een kwaadaardige link te laten klikken die doorverwijst naar een vervalste website. Op deze website wordt gevraagd naar persoonlijke details van de gebruiker, zoals inloggegevens, pincodes en creditcarddetails. Op het moment dat je je gegevens doorstuurt zal de hacker hier gebruik van gaan maken met alle gevolgen van dien.

phishing

Hoe kun je nou voorkomen dat je in deze valkuil trapt?

 1. Van wie komt deze e-mail?
  De meeste kwaadaardige mails komen vaak van mensen die je niet kent. Krijg je een mail van een onbekende afzender, kijk dan in detail naar het afzendadres. Een paar aandachtspunten: staan er bijvoorbeeld leestekens midden in het e-mailadres; kijk niet alleen naar de naam maar altijd naar het e-mailadres. Tegenwoordig zie je echter steeds vaker dat ‘bekende’ afzenders gebruikt worden als afzender voor Phisingmails! Bij enige twijfel dus, niet openen!
 2. Zijn er meerdere geadresseerden en ken je iedereen?
 3. Bekijk de e-mail maar klik NERGENS op!
 4. Let op spel- en grammaticafouten
  Dit is helaas niet altijd een graadmeter, maar dergelijke e-mails worden vaak vertaald door bijvoorbeeld Google Translate. Hierdoor krijg je vaak hele kromme zinnen.
 5. Bekijk de aanhef
  Ben voorzichtig als er staat ‘gewaardeerde klant’ of ‘beste meneer’.
 6. Onderwerpregel
  Kijk kritisch naar de onderwerpregel. Verwacht je dit onderwerp? Klopt het onderwerp met de inhoud van de mail?
 7. Controleer wanneer de mail is verstuurd
  Een mail met een Nederlandse tekst om 03:00 uur is misschien een beetje vreemd.
 8. Open NOOIT vreemde bijlages en links in de tekst.
  Vaak hebben ze een lange naam of nep Microsoft Excel-icoon. Komt een vreemde bijlage van een bekende, vraag dan altijd of hij/zij deze bijlage heeft gestuurd.
 9. Pas op voor ‘Dringende acties’.
  Ga hier NOOIT op in. Als het een mail van de bank is, neem dan altijd telefonisch contact op met de bank. Gebruik NOOIT de link uit de e-mail.
 10. Controleer de e-mailhandtekening
  De meeste officiële afzenders zullen een complete handtekening gebruiken onderaan hun e-mails.

Bij enige twijfel, gooi de e-mail weg! Op het moment dat iets echt heel dringend is word je of nogmaals gemaild of wordt er op een andere manier contact met je gezocht. Indien het een e-mail van een officiële instantie is, kun je als dit regelmatig voorkomt hen hiervan op de hoogte stellen.

Laten we met zijn allen proberen ook de digitale wereld wat veiliger te maken.

Heb jij nog tips? Ik lees ze graag!

Comment Section

6 reacties op “Mag ik jouw pincode?


Door Saskia van de Riet op 17 augustus 2017

Super goed onderwerp en helder beschreven Evelyne. Mijn tip zou zijn: let ook vooral op mails van bij jou bekende leveranciers, zoals je bank, je creditcard, energiebedrijf. Daar worden vaak phishing mails op gebaseerd.
En help elkaar: vertel het de bank, het energiebedrijf en je relaties… je hoeft niet altijd alles zelf door te hebben.


Door Evelyne op 17 augustus 2017

Hoi Saskia, dank voor je reactie en een waardevolle aanvulling!


Door katrien op 18 augustus 2017

Wow weer even met de neus op de feiten. Hoe vaak ik als ondernemer niet spookfacturen of phisingmails krijg. Echt erg maar het is de internettijd. Dus heel belangrijk om waakzaam te zijn en te blijven.


Door Evelyne op 23 augustus 2017

Hoi Katrien, dank voor je reactie en inderdaad… een gewaarschuwd mens…


Door Anneke op 21 augustus 2017

Ik heb al veel fraudemails in mijn inbox ontvangen en let er goed op. Ik merk wel dat ze nu lastiger te herkennen zijn. Minder taalfouten en ze zien er professioneler uit.

Het blijft opletten geblazen. Goed onderwerp dus.

Groetjes, Anneke


Door Evelyne op 23 augustus 2017

Hoi Anneke, dank voor je reactie. Bij enige twijfel ook direct weggooien. Als het belangrijk is probeert de afzender het wel op een andere manier.

Plaats een reactie


*